Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Güvey Tıraşı ve Güvey Hamamı

Eski evlerin büyük avluları, bahçeleri olurdu. Ya damat evinin avlusunda veya damada yakın bir akraba, komşunun avlusunda, Salı veya Çarşamba günü, öğle sonu güveyi tıraşı yapılırdı. Bu avluya sandalyeler, kerevetler hazırlanmış ve münasip yerlere de çullar serilirdi. Güveyi tıraşı yapılacak olan bu evin, odaları sofaları ve damları, hatta bu avlunun görülebileceği komşu evlerinin damları kadınlar ve çocuklarla dolardı. Çalgıcılar da yerlerini alırlar, yavaş yavaş akorda ve perdeye geçerlerdi. Berber gelir, cura, saz kanun, ut, darbukadan ibaret olan çalgılar çalınmaya ve uygun sesi olanlar oynak ve kıvrak türküler söylemeye başlardı. Evvela damadın arkadaşları tıraş olurlar, bu arada çalgıcılara ve bazı münasip davetlilere şerbet ikram edilirdi. Gençlerin akşam eğlencelerindeki oyuncu kadınlar da bu toplantıya getirilmiş olurdu. Onlar da, bu kalabalığın önünde, sazların ritmine göre, hünerlerini göstererek oynarlardı. En coşkulu türküler ve oyunlar, damat tıraş edilirken söylenir ve oynanırdı. Damadın tıraşı yarıya geldiğinde, berber, adet olduğu üzere, usturanın kesmediğini söyler, berber bu söylediği sözle yüklü bir para istediğini belirtmektedir. Araya giren aracılar vasıtasıyla, düğün sahibi ve berber anlaştırılarak, berberin tıraşa devam etmesi sağlanır. Damadın tıraşı bittikten sonra, davetli misafirler, aile yakınları ve komşular dağılmayarak, aynı evde veya bir komşu evinde hazırlanan akşam yemeği sofralarının başına toplanarak hazırlanan yemekleri yerler, kahveleri içerler, bir müddet istirahatten sonra, akşam sonu, güveyi hamamına gidilme hazırlıklarına başlardı.
Şehirdeki hamamlardan birisi o gün için özel olarak kiralanırdı. Hamam hazırlığı bittikten sonra, çalgıcılar çalgılarını çalarak, türkülerini söyleyerek, kafile halinde hamama doğru yürüyüşe geçilirdi.
Hamam alayında, 8-10 kişi bir halka teşkil ettirerek, böyle halka halinde hem yürürler hem de türkü söylerlerdi. Artık o gece boyunca çalgılar çalınır, türküler söylenir. Soğukluklar içilir ve yıkanılarak damat hamamı yapılırdı. Sabah namazı vaktinden sonra kafile hamamdan çıkarak, koşmalar türküler söylenir, şarkılar çalınır, tabancalar patlatılarak bir hay huy alemi içinde akşamki eve gelinir, burada sabah yemeği yenilirdi.