Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
  • Neredeyim :

4500. Yıl

KARAMAN 4500. KURULUŞ YILINI KUTLUYOR


4500. NEDİR?

4500. Yılı Seçiminin Nedeni:

Karaman İl merkezinin Bronz Çağından bu yana yerleşim merkezi olduğu dikkate alınarak, 2007 yılı Karaman’ın 4500. Kuruluş Yılı olarak kabul edilmiştir.


 “Kuruluş Yılı Kutlamaları” ülkemizde bir ilk uygulamadır. Kuruluş yılının 4500 olarak kabul edilmesi; Karaman il merkezinde yerleşmenin Bronz Çağına kadar inmesi ve Bronz Çağının Anadolu’da şehirleşmenin başlangıcı ve 10.000 – 50.000 nüfuslu kentlerin kurulması dönemi olması nedeniyledir. 

4500 SADECE BİR KUTLAMA MIDIR?

 
4500. yıl kutlamalarını sadece bir şenlik,bir tanıtım hamlesi olarak görmek yanlıştır.4500, 2007 yılı Mayıs Ayı'nda başlayacak,2010 yılına kadar sürecek bir kalkınma hamlesinin simgesidir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı,Kazan ve Dresten şehirlerinin kuruluş yılı kutlamalarını örnek olarak almış,ülkemizdeki tüm illerde,illerin kuruluş yıllarını kalkınma hamlesine dönüştürmeyi hedeflemiştir.Bu hedef doğrultusunda Karaman 4500. Kuruluş yılını kutlayacak,dolayısı ile kalkınma hamlesini bir proje doğrultusunda hazırlamakta olan ilk ildir.


 Bu çerçevede 2010 yılına kadar, Karaman ve çevresinde bulunan tarihi değerlere sahip eserlerin onarımı, bu eserlerin bulunduğu alanların tespiti ve yenilenmesi; Karaman’ın tarih, kültür, turizm, sanayi, yer üstü ve yeraltı kaynaklarının tespiti,bunların il ekonomisine kazandırılması,ildeki ekonomik seviyenin yükseltilmesi,gelişimin devlet-millet işbirliği ve heyacanı içerisinde gerçekleşmesi amaçlanmaktadır.

PROJE NE ZAMAN ORTAYA ÇIKACAK?

PROJE HAZIRLANMIŞ VE İL VALİSİ FATİH ŞAHİN TARAFINDAN KAMUOYUNA TANITLMIŞTIR.

Ayrıca proje kitapçık ve Cd olarak da hazırlanmış ve ilgililere dağıtımı yapılmıştır.

Projede öngörülen;

Organize Hayvancılık Bölgesi için yer seçimi işlemi Eylül 2007'de gerçekleşecektir.

El sanatları üretim merkezi,kadın aile ve hizmet merkezi,çocuk ve gençlik merkezi,evde bakım hizmeti,toplum merkezi,kadın merkezi,öğrencileri kütüphane ile buluşturma projesi,öğrencileri müze ile buluşturma projesi,Tartan evi projesi,Çeşmeli kilise projesi,Hürrem Dayı evi restorasyonu,yeni hamam restorasyonu,tarihi mekanların restorasyonu (25 adet),üniversite kurulması,fen labaratuarları projesi,Gülen gözler projesi,Mutluluk Bestesi projesi,Çevre düzeni planı,doğalgaz gibi önemli projeler 2007 yılı içerisinde tamamlanmış veya tamamlanmak üzeredir.

Projenin 2008 hedeleri arasında  15.000.000.00 YTl bedelli Türk Dünyası Kültür Parkı için de önemli aşamalar kaydedilmiştir.