Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

KARAMAN Turizm Haber sitesinde tanıtıldı. 21 Mart 2012

                                                                  
                                                               src=http://www.karamankulturturizm.gov.tr/kulturMd/image/logo.gif


               

HOLLANDA'DAKİ 50 BİN KARAMANLI GURBETÇİYE ÇAĞRI..

Karaman Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta; “Hollanda'da yerleşik 50 bine yakın Karamanlı gurbetçimiz gönüllü turizm elçilerimiz ve her bir gurbetçiden en az 2 turist bekliyoruz.”dedi Nilgun Atar

20 Mart 2012 Salı - nilgunatar@turizmhaberleri.com
TURGÖN SOHBETLERİ YAZI DİZİSİ


Karaman'ı bana ilk tanıtan Ozzy Group Travel'in sahibi Tülay Yılmaztürk oldu..O kadar beğenmiş ki hemen tur programına dahil etmeye ve tanıtımına destek vermeye karar verdiğini anlattı bana. Ardından EMITT Fuarı'nda Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ile tanıştık..

Cengiz bey aslen Karamanlı, 2009 yılında göreve başlamış. Çocukluğu Almanya'da geçmiş, ilkokulu'da orada bitirmiş.. Kendisi hakkında söyledikleri bu kadar ve hemen başlıyor Karaman'ı anlatmaya… O konuşurken işini de Karaman'ı da ne kadar sevdiğini düşünüyorum. Ve ilk kez bir röportajda soru sormaya fırsat bulamıyorum….Zira Cengiz bey Karaman'ı bana öyle güzel anlatıyor ki; sevmemek, merak etmemek ve ziyaret etmemek mümkün değil…

Hollanda'da 50 bin Karamanlı gurbetçiye çağrı..

2009 da göreve başlar başlamaz bir turizm platformu oluşturduğunu ve 33 karar aldıklarını anlatan Cengiz bey bu kararlardan bir tanesini şöyle anlatıyor:

“ Karamanlı Gurbetçilerimizin hepsi gönüllü turizm elçilerimiz ve her bir gurbetçiden en az 2 turist bekliyoruz. Düşünün sadece Hollanda'daki 50 bin Karamanlıdan 2 kişi gelse 100 bin turist yapar..Bu bağlamda gurbetçilerimizle kaynaşma adına temmuz ayında 2 kitap ve kültür fuarını açtık; kent meydanında 7 günde 7 etkinlik 7 konferans ve 7 sanatçı çıkardık. ''

(Ozzy Group Travel'in sahibi Tülay hanım hemen bir öneride bulunuyor: '' Hollanda'ya gidelim Kardeş belediye bulalım, iki belediye arasında kültür ve turizm köprüleri kuralım '' )

Yunus Emre'nin ve Hz Mevlana'nın annesi Mümine Hatun'un Mezarının Karaman'da olduğunu kaç kişi biliyor? Tüm dünyanın ilgisini çeken tahıl ambarları, mağaraları, medreseleri, kiliseleri, camileri, hanları, hamamları ile kültür ve inanç turizminin ışıl ışıl parlayan ama henüz pek göremediğimiz yıldızı….

Bu röportajımda ilk kez hiç soru yok. Sadece Karaman İl Kültür Turizm Müdürü Cengiz Orta anlatacak..O anlattıkça Karaman gözünüzde canlanacak ve bir gün Karaman'a düşecek yolunuz.. Benim gibi.. Hem 23-25 Mart Tarihlerinde gerçekleştirilecek Karaman Kültür ve Turizm Sempozyumu'na katılacağım hem de Cengiz beyden dinlediğim Karaman'ı adım adım gezerek göreceğim.

İşte İl Kültür Turizm Müdürü Cengiz Orta'nın anlatımı ile büyük bir turizm potansiyeline sahip Karaman....

İSTRİDYENİN İÇİNDEKİ İNCİ: KARAMAN

'' Karaman midye kabuğunun içerisinde bir inci ama henüz kabuğunu çatlatmadı. Bizler bu noktada yeni bir yapılanma oluşturmaya çalışıyoruz. 16 yıldır biz ilk kez Emitt'e katıldık. Kabuğumuzu kırdık. Geçen sene Ankara Expo Fuarı'na katıldık. Fuarın en başarılı standı seçildik. EMİTT Fuarı'nda ise Bölgenin Havasını En İyi Yansıtan Stant ödüllüne layık görüldük. ''

KARADAĞ:TURİZMDE ÇIKIŞ NOKTAMIZ OLACAK…
'' Denizi kum ve güneşi olmayan bir yer karaman ama turizmde var olmamız gerektiğine inanıyoruz çünkü değerlerimiz çok fazla, bunların başlıcaları: Karadağ.. Karaman'a 24 km uzaklıkta olan eski volkanik bir dağımız var, burada Binbir Kilise denilen kültür varlıklarımız bulunuyor. Hititlerden kalma yazıtların bulunduğu bu dağ bizim için çok önemli.. Neden çünkü turizme çıkış noktası olarak bu dağa bakıyorum. Bu dağda yaban hayatı var, yaban koyunları ve yılkı atı bulunuyor (yaban atı).. Endemik bitki açısından da çok zengin bir dağ.. Bu dağı ve Karamanı gündeme taşımak açısından 2010 yılında uluslararası yamaç paraşütü etkinlikleri yaptık 2 kez.. 21 Haziran Karaman'ın il oluşunun yıldönümünde festival düzenledik ve Fransız pilot Patrick ile Türkiye rekoru kırıldı.. 267 km uçarak Kayseri Develi ilçesi Yenidağ kasabasına iniş yaptı. Bu aynı zamanda hem Türkiye rekoru hem de havada en uzun kalma süresi idi. 7 saat 7 dakika.

KAZILARA KAYNAK BEKLİYORUZ..!
Karaman İnanç turizmi açısından çok zengin.. Hem İslamiyet hem de Hıristiyanlık açısından.. İl Müdürlüğümüze bağlı olan Çeşmeli Kilise, Binbir Kilise gerçekten görülmeye değer.. Derbe Höyüğü çok önemli çünkü Aziz Pavlos ve Hz.İsa'nın havarileri buraya gelmişler ama höyük maalesef kazılmayı bekliyor. 3 yıldır göreve başladığımdan beri Türkiye'de yaklaşık 145 Üniversite'ye Arkeoloji bölümü olsun olmasın hepsine yazdık ancak 15 Nisan tarihinde 9 Eylül Üniversitesi'nden bir cevap aldık ama bizim karşılayamayacağımız şartlar ileri sürdüler şu anda orta yolu bulmaya çalışıyoruz. Eğer Derbe Höyüğünü kazabilirsek Hristiyanlık tarihi ve inanç turizmi açısından bir başarı elde edilmiş olacak. Bunun mücadelesini sayın valimiz, belediye başkanımız veriyor.

HZ. MEVLANA'NIN ANNESİ VE YUNUS EMRE'NİN MEZARI KARAMAN'DA….

İslamiyet açısından Hz Mevlana'nın annesi Mümine Hatun'un türbesi Karaman'da.. Hz Mevlana Konya'da yerleşmiştir ama oraya gitmeden önce 7 yıl Karaman'da kalmış, ilk evliliğini burada yapmış, ilk oğlu Sultan Veled Karaman'da doğmuş ve annesi Mümine Hatun'u Karaman'da bırakmış. Hz Mevlana çok güzel bir sözü var; '' Karaman'da kutlu bir anne bıraktım geldim '' diyor. Konya'da bunaldığı zaman Karaman'a geliyormuş. Şu anda kardeşleri, akrabaları Maderi Mevlana dediğimiz camide meftunlar.. Yunus Emre, Seyid Edebali nin türbesi Karaman'da..


BİR ÇOK İL YUNUS EMRE'Yİ SAHİPLENMEYE ÇALIŞIYOR..
Türkiye'de birçok il Yunus Emre'ye sahip çıkıyor, 13 makamının olduğunu biliyoruz ama biz belgelerle ispat ediyoruz. Yunus Emre Karaman'dadır.. Neden? Tapu kayıtları var, dedesinin Şeyh İsmail Ağa'nın Karaman Yeşildere beldesi sınırları içerisinde tekkesi var. Bakanlığımız burasını restore ettirdi.
Karaman Kalesi ayakta. Mağaralarımız İncesu, Yeni dünya mağaraları görülmeye değer..Tek sıkıntımız ise kaynak, sağlandığında hem Türkiye hem dünya turizmine tanıştırmış olacağız.

KAPADOKYA KARAMAN'DAN BAŞLIYOR ASLINDA..!
En önemli konumuz Başkale… Manazan Mağaraları, Kapadokya'nın ön bahçesi gibi…Kapadokya Karaman'dan başlıyor aslında.. Marazan mağaraları eski Hristiyanlık döneminde insanların tüf kayalarını oyarak 5 katlı yerleşim alanı oluşturmuşlar. Şu anda Karaman Müze Müdürlüğünde bir kızımız var..Bir Bizans kızı… Manazan Mağaralarında Tüf kayalarında bulunan karbon metodu ile 1200 yaşında olduğu tespit edildi. Mumyalanma değil cesedinin tüf kayalarında doğal mumyalanması sonucu belki dünyada birkaç örnekten biridir.

AMBARLARIMIZ...
Ambarlar… Japonlar, Yunanlılar ve ülkemizdeki televizyon kanallarının dikkatini çekti ve haberler yapıldı. Doğal tahıl ambarları kasaba halkı tarafından kullanılmakta, kışın ve yazın 16 derece.. depolanan tahıllar 40 yıl bozulmadan kalabiliyor.. Burada merdivenli çıkış yolu yoktur, insanlar elleri ile tırmanarak çıkıyorlar ve ürünlerini taşıyorlar.

Kent meydanında 500 metre alan içinde size 10 tane tarihi eseri anlatabilirim. Hatuniye medresemiz Osmanlı ile Karamanlı'nın tarihsel bağını gösteriyor. Karamanoğlu ve Osmanlı beyliği arasında Türk birliğini sağlamak için bir rekabet vardır. Osmanlı ile Karamanlılar arasında kız alışverişi de olmuştur. Hatuniye medresesini yaptıran Melek Hatundur. 2.Murat Hüdavendigar'ın kızıdır. Aladdin beyin eşidir dolayısıyla Osmanlı ile Karamanoğlu arasında bir akrabalık ilişkisi vardır.

İmaret camisi çok önemli.. Zamanında bir aş eviymiş, ve çok meşhur bir sözü var bu caminin; “Kapımız herkese açıktır, lokmamız yiyene helaldir. ''


KARAMANOĞLU MEHMET BEYİN FERMANI
Karaman'a Türk dilinin başkenti Türk Dünyasının kültür başkenti diyoruz. Karamanoğlu Mehmet Beyin fermanı bizim açımızdan çok önemli..Bu ferman Türkçe'ye sahip çıkmanın bir ifadesidir. EMITT için 17 bin tane ferman bastırdık. 13 Mayıs Mehmet Beyin Fermanı'nın yayınladığı yıldır, 5 gün Türk Dili Bayramı etkinlikleri yaparız Valilik ve belediye işbirliğinde . Geçen sene İstanbul Haydarpaşa Garından Türkçe treni hareket ettirdik. Eskişehir, Bilecik Afyon'da gazetecilerle gerçekleştirdiğimiz yolculukta etkinlikler yaptık. Bu sene rotamızı Ankara'ya çevireceğiz.

Ev pansiyonculuğu henüz yok.
Kültür ve turizm bakanlığı olarak 9 tane evimizin projeleri tamamlandı, yaklaşık 400 milyar TL bakanlığımız kaynak gönderdi. Şu anda rölevesi çizildi, bu sene Restorasyon başlayacak. 2 yıl öncesine kadar konaklama sıkıntıda idi. Ancak bu sene 4 yıldızlı bir otelimiz açıldı, bir tane daha Mayıs ta açılacak, 3 yıldızlı otelimiz hiç yoktu 2 tane birden açıldı. ''

Karaman'ın kültür ve turizm zenginliklerine dair başlıklar şimdilik burada sona eriyor...Önümüzdeki günlerde KARAMAN TURİZM DOSYASI ile bu kez gördüklerimizi, sohbetlerimizi ve izlenimlerimizi aktaracağız...









Kaynak: turizmhaberleri.com