Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Müdürlüğümüzün İştirakci Olduğu " Oyuna Al Beni" adlı Proje Kabul Edildi. 4 Mart 2011

 


   


                                                           




    Geçtiğimiz yıl Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin bir araya gelerek oluşturduğu Genç Kasgem üyelerinden Ali Okatan tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunduğu “Oyununa Al Beni” adlı projesi kapsamında İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz ORTA'yı ziyaret etti.
   Konuya yönelik olarak bir açıklamada bulunan Proje Koordinatörü Muharrem Üzümcüoğlu açıklamasında “Projemizin amacı, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının yeniden canlandırılması, çocuklarımızın zararlı internet ve bilgisayar oyunlarından uzaklaştırılması, bedensel ve zihinsel gelişimlerinin artırılması ve yerel kültüre katkı sağlanmasıdır. Projemizle birlikte anne ve babalarımızın çocukluklarında oynamış olduğu unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarını yeniden gündeme taşıyarak böylelikle çocuklarımızın aralarındaki sıkı arkadaşlık ilişkilerinin ortaya çıkarılmasını sağlayacağız. Projemizde Karaman Mevlana İlköğretim Okulu’nda 5. sınıfta eğitim gören yaşları 12-14 arasında değişen 50 öğrenciye 5 sınıf 5 bahçe oyunu olmak üzere 10 farklı oyun öğretilecektir. Öğretilen oyunlar 23 Nisan programında gösterilerle sergilenecek ve bu 10 oyunla birlikte geleneksel 44 farklı oyunu bir kitapçık haline getirerek çocuklarımızın diğer geleneksel oyunlarımızı da öğrenmelerine imkân verilecektir. 5 ay sürecek olan projemizde çocuklarımızın bu oyunları severek öğrenip oynamalarını teşvik amaçlı ödüllü oyunlar düzenlenecektir.” ifadelerine yer verdi. 
 

                İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz ORTA ise projenin kabul edilmesinden çok memnun olduğunu belirterek İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak zaten bu projenin iştirakçisi konumunda olduklarını ve projeyi çok önemsediklerini vurgulayarak toplumun kültür zenginliğinin bir göstergesi olan çocuk oyunlarının nesiller arasında bağ kurarak, kültürün gelecek nesillere aktarılmasına imkân sağladığını ancak bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin, zamansızlığın, şehirlerdeki yersizliğin çocuk oyunlarını büyük ölçüde etkilediğini dile getirdi. ORTA açıklamasında “Özellikle mahalle aralarında kapı önlerinde heyecanla oyun oynayan çocukların sesleri günümüzde artık duyulmamaya başlamıştır. Sokak aralarında oynanan topaç çevirme ve misket oyunlarının dışındaki çelik çomak, birdirbir, mendil kapmaca, sek sek, bezirgânbaşı, yakan top gibi oyunların nasıl oynandığı konusunda bilgisi olmayan çocuklarımızın gelişen teknolojiyle beraber oyun ve oyuncakları da değişmiştir. Çocuklar ekran başaında sanal dünya içinde tek başına oynadıkları oyunların birer bağımlısı olmuştur. Bu oyunlarda duygusal paylaşım,  karşılıklı iletişim olmadığı gibi şiddet içeren bilgisayar oyunları çocuklarımızın merhamet sevgi şefkat duygularını da köreltmektedir. Bu sanal oyunlar can yakma, zarar verme gibi davranışları ön plana çıkarmakta, işbirliği, grup içi fedakârlık gibi duygularının ise gelişmesine engel olmaktadır. Aynı zamanda sürekli ekran başında kalan çocuklarımız fiziksel aktivitelerden yoksun oldukları için bedensel gelişimleri bozulmakta bir takım sağlık sorunları yaşamaktadırlar.
“Oyununa Al Beni” projesi ile çocukların doyasıya oyun oynayacaklarını enerjilerini boşaltacakları bu etkinlikten önemli değerler kazanacağını, özgürce çocukluklarını yaşayacaklarını bu vesile ile bu projenin geleneksel çocuk oyunlarımızın tanıtılması, yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması konusunda büyük bir başlangıç olacağını ifade etti